Микола Куліш

Микола Куліш

 
(06.12.1892р.-03.11.1937р.) 

                     Драматургія Миколи Куліша
         ( до 130-річчя з дня народження письменника)

...Багатьма дорогами пройшов Микола Гурович Куліш – дорогами навчання, таврійського степу й України, дорогами війн, самовіддачі, духовного піднесення, дорогами творчості, відкриття, переслідувань. За недовге життя йому довелося пережити ледь не все, що тільки може випасти на долю людини. І на всіх дорогах, в усіх життєвих випробуваннях він залишався яскравою постаттю, що прагне справедливості, краси і добра.

 

Якби Миколі Кулішу в юні або молоді роки сказали, що йому призначено стати одним із знакових імен української драматургії (разом з Лесею Українкою та Володимиром Винниченком), він, мабуть, дотепно пожартував би з цього передбачення. М.Куліш тривалий час не вбачав у собі якоїсь особливої талановитості й занадто критично оцінював власний художній потенціал. Вже бувши відомим митцем, він мав глибокі сумніви щодо свого драматургічного таланту.
На початку творчого життя Куліш не ставив перед собою великих і масштабних цілей, проте досяг їх. Він був від природи обдарованою особистістю: талановитим військовим, громадським діячем, газетярем і редактором, публіцистом, діячем української освіти, соціальним педагогом, нарисовцем і прозаїком, естетиком і теоретиком художньої культури, літератури, організатором літературного процесу в Україні.

Микола Гурович Куліш - чи не найтрагічніша постать доби Розстріляного Відродження – поруч із Павлом Тичиною, Миколою Хвильовим, Максимом Рильським, Олександром Довженком і Лесем Курбасом. Будучи їхнім однолітком, він дебютував лише в 1926 році, коли настала друга і остання, критична, фаза відродження. Драматургу Миколі Кулішудоля дарувала надзвичайний талант, поєднаний з протестуючим духом, направленим проти пануючого в “новому” світі зла. Це і прирекло їх на вірну загибель в північних російських таборах.

Могутня постать письменника увібрала в себе поетичну безмежність і епічну велич землі, на якій він формувався й зростав, драматизм змін і проблемність суспільства, у якому проходило його життя.